HET LEGIONELLA LOGBOEK IN TCS

Legionella pneumophila is een bacterie die in 1977 erkend werd als ziekteverwekker van longontsteking. De bacterie kreeg haar naam toen 34 personen overleden na een bijeenkomst van Korea-veteranen van de American Legion in een hotel in Philadelphia. Vandaar de naam Legionella.
Nu geldt in Vlaanderen voor alle publiek toegankelijk gebouwen een Vlaamse wetgeving om legionella te voorkomen.

Lees hier de Legionellaleidraad van september 2018

Dit legionellabesluit bepaalt dat u als facilitair verantwoordelijke een logboek bijhoudt van uw controles, het onderhoud incl. schoonmaak, alle acties om problemen te voorkomen of op te lossen. Het ‘legionella dossier’ bevat een overzicht van alle structurele aanpassingen. Op de digitale bouwplannen staan de juiste tekenlagen van koud en warm water.
Het logboek maakt deel uit van het legionella dossier en staaft uw goed beheer.
Dit bevestigt nog maar eens het belang van goed getekende ‘As-built’ bouwplannen. (zie vorige nieuwsbrieven)

Legionellalogboek in TCS – opvolging voor de schoonmaak

Om de klanten te helpen met hun legionellalogboek voor de schoonmaak heb ik in The Cleaning System een overzichtelijke werkwijze met rapporten gemaakt.
Hiermee maakt u alle ruimten met een legionella spoeling zichtbaar. Ze worden afgebeeld op een bouwplan met het gepaste pictogram. (Biohazard Class 4)
(klik op de afbeelding om ze te vergroten)

De tweede stap is een (maandelijks) controleformulier dat de ruimten aanduidt voor een legionellaspoeling en dat ook aangeeft wanneer deze ruimte(n) hun grondige poetsbeurt krijgen. Op de gewone werkplannen kan deze taakvermelding staan zodat de taak niet vergeten wordt.
(klik op de afbeelding om ze te vergroten)

In TCS beschikt u dus over een overzichtelijke werkwijze om de legionella spoeling mee op te nemen in het gewone werk en het controleformulier kan u direct klasseren in het verplichte logboek.

Als u hierover meer informatie wenst, help ik u graag verder.