Kwaliteitsniveau’s beheren

In het vorige artikel bespraken we kort hoe je een schoonmaakcalculatie opzet. We gaven aan hoe de berekening van de nodige arbeidstijd verloopt met de gegevens van het ruimtetype, de oppervlakte en de ruimtecomponenten. Vanaf een goed bouwplan meten we de ruimten op en verfijnen dit met aanvullende inventarisatie.

De volgende stap van een calculatie is het vastleggen van het gewenste kwaliteitsresultaat in de verschillende ruimten, afdelingen en bouwdelen. Ook dit kunnen we standaardiseren maar meestal wilt u sommige details personaliseren. Omdat iedereen eigen ideeën en verwachtingen heeft over kwaliteit, is dit vaak een evenwichtsoefening. Niet enkel de term “proper” is een gevoelig onderwerp maar ook hoeveel arbeidstijd je mag inzetten.

Een goede richtlijn

Al geruime tijd bestaat er voor het definiëren van de kwaliteitsniveaus een goede richtlijn. Deze is oorspronkelijk uitgewerkt door de Duitse vakvereniging voor schoonmakers (BIV: Bundesinnungsverband des Gebäudereiniger Handwerks), genormeerd als een DIN-norm en begin 2000 als ISO EN13549 in Europa erkend (in het Verenigd Koninkrijk als CSN EN13549)

Tolerantie waarden

Om het gewenste kwaliteitsresultaat vast te leggen, hanteert de ISO EN13549 het begrip van de “tolerantie waarden”. Eenvoudig gezegd, hoeveel afwijkingen/fouten zijn aanvaardbaar bij de controle van een ruimte op de oppervlakte van één handbeweging (ongeveer ½ m² op inventaris en 1 m² op de vloer) voor de ruimtecomponenten: vloer, inventaris, wanden en plafond. Ook voor moeilijk bereikbare plaatsen en optioneel binnenglas kan je deze toleranties kiezen. Niet alle ruimten in een gebouw moeten immers even proper zijn: zo is de balie in de containerkeet aan de fabrieksingang zelden even proper als de balie van de verpleegpost.

The Cleaning System Tolerantiewaarden

klik op de afbeelding voor een grotere foto

ISO EN13549 geeft de gebouwbeheerder daarom de flexibiliteit om ruimtetypes, ruimtegroepen, afdelingen enz. aan een ander kwaliteitsniveau te koppelen. Dit kan volgens eigen inzicht of op vraag van de gebruikers. En zo gaat u flexibel in op de vraag om bepaalde ruimten meer aandacht te geven.

Gestandaardiseerde controle met TCS

The Cleaning System controleBij de controle hoeft u zich niet te bekommeren over het niveau van de kwaliteit of de omvang van de steekproef want de software TCS helpt u. Voer met TCS de gestandaardiseerde controle uit en TCS geeft aan of het gewenste niveau bereikt werd. Afwijkingen worden getoond volgens type vervuiling en op welke ruimtecomponent. Niet of een taak werd uitgevoerd maar wel of het resultaat van de poetsmethode beantwoordt aan de verwachtingen.

Bij de controle vult u het standaardformulier in door het aantal afwijkingen voor vloer, inventaris, wanden en plafond en, optioneel, binnenglas aan te duiden. Eventueel documenteert u dit met een foto.

Precies zoals ISO EN13549 het voorschrijft.

In het rapport na de controle ziet u direct hoeveel afwijkingen er per ruimtecomponent zijn vastgesteld en of de ruimte is goedgekeurd.

Het beoogde kwaliteitsniveau geeft aan welke afwijking u tolereert voor vloer, inventaris, wanden en plafond en voor moeilijk bereikbare plaatsen. Zie bijgevoegd overzicht.

Kwaliteitscontrole als sturing van de poetsorganisatie

The Cleaning System ControleOm de kwaliteitscontrole te gebruiken als sturing van de poetsorganisatie is het belangrijk gebouwzones, werkplannen, verschillende afdelingen, enz apart te kunnen opvolgen. Daarom bieden we naast de verschillende AQL regels ook selecties aan om een meer gerichte kwaliteitsopvolging te voeren.

Bijvoorbeeld wat gebeurt er als ik de weekfrequentie verlaag? Waarom is een afdeling minder tevreden? Wat is het gevolg van een nieuw poetsproduct op de vloer?

Deze selecties en nog vele andere helpen u het schoonmaakbeheer dynamisch bij te sturen.

De steekproef, dit is het aantal ruimten die je moet controleren, wordt bepaald door de AQL regels van ISO EN13549.  Welke ruimten en waar deze zich bevinden in het gebouw, ziet u op uw tablet of smartphone.